Willem Wolffprijs voor gerestaureerde weefgetouwen 

Willem Wolffprijs voor gerestaureerde weefgetouwen

 

Het Weverijmuseum in Geldrop heeft de Willem Wolffprijs 2022 gewonnen. Afgelopen zaterdag werd de prijs, een plaquette en een geldbedrag van 2000 euro, uitgereikt in het museum. 

 

De vrijwilligers en bestuur van het Weverijmuseum zijn heel verguld met deze erkenning van hun inspanningen. Afgelopen anderhalf jaar werkten tien vrijwilligers met veel inspanning en toewijding aan de restauratie van een drietal Jacquard weefgetouwen. Naast de grondige schoonmaak van één van de naaldenkasten en het maken van vervangende onderdelen was herstel van de aanhechting van meer dan 3000 platines aan hun gewichten een grote uitdaging.

 

Na een lezing over de textielhistorie van Geldrop door Jan Gijsberts genoten museum-vrijwilligers en genodigden van het werkend zien van de gerestaureerde weefgetouwen. Één van de ingenieurs: “Dat al die bewegende techniek wordt aangedreven door slechts één motor!” 

 

Van de 6 inzendingen voor dit jaar is de prijs toegekend aan het Weverijmuseum Geldrop. Criteria waar de jury naar keek waren of het een concreet eindproduct betrof, of het een Nederlands initiatief was, of het met de geschiedenis van de techniek te maken had, of het realistisch was en of de Willem Wolff prijs een substantiële bijdrage zou leveren aan het eindresultaat. 

 

De Willem Wolff prijs is een initiatief van de afdeling Geschiedenis der Techniek en het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs (KIVI), de Stichting historie der Techniek en de familie Wolff. De prijs dient ter ondersteuning van kleine musea op het terrein van de Nederlandse Techniekgeschiedenis. 

 

Het Weverijmuseum is een werkend museum waarin het ambacht en de techniek van het weven en het textielverleden van Geldrop te bewonderen zijn.