Wie zijn wij

Vrijwilligers, directie en bestuur zijn dagelijks in de weer met en voor het museum. We vertellen het verhaal van de textielindustrie in Geldrop-Mierlo in beeld en verhaal. Dat vraagt steeds om vernieuwing en uitbreiding. Ook een verhaal over ‘historie’ moet actueel blijven. Belangrijk onderdeel binnen ons verhaal zijn de nog werkende weefmachines, waarvan sommigen al bijna 100 jaar textiel weven. Onderhoud, smeren en repareren van deze machines vraagt veel aandacht. Voor vrijwilligers met een technische achtergrond een prachtige uitdaging.

Onze bezoekers kunnen voor een belangrijk deel zelfstandig het museum bezoeken, maar tijdens alle openingstijden zijn er ook rondleiders die het verhaal ondersteunen en demonstraties geven. We zijn er trots op dat ons museum een ‘levend museum’ is waar de bezoeker kan zien hoe er wordt geweven en het geluid kan horen van een textielmachine.

Alle textielproducten in onze winkel zijn in het museum gemaakt. Ervaren wevers produceren vrijwel dagelijks de benodigde stoffen waarvan veelal theedoeken worden gemaakt, maar ook andere producten zoals schorten, tafellakens, kussens, etc.

Het museum beschikt ook over een bibliotheek en doet aan literatuuronderzoek. In onze documentatie leggen we zoveel mogelijk vast over de historie van de plaatselijke en regionale textielindustrie die voor Geldrop-Mierlo heel erg belangrijk is geweest; zeker in de periode 1850 – 1970.

Naast de vaste collectie, en activiteiten tijdens opening van het museum, worden regelmatig aanvullende exposities georganiseerd. Vanzelfsprekend staat textiel hierin altijd centraal. Textiel als gebruiksobject, maar ook textiel binnen kunst en cultuur.

Zo zijn er veel vrijwilligers actief in het museum, met verschillende achtergronden en belangstellingen.

Dagelijkse leiding

Directeur: Jacqueline Jansen

Bestuur:

Voorzitter: Joop van der Meij
Secretaris: Rene Theunissen
Pennngmeester: Jan van Zeeland
Bestuurlid: Nathalie Lansbergen-van den Heuvel
Bestuurlid: Jac van Stratum

 

Met een team van 80 enthousiaste  vrijwilligers wordt het museum draaiende gehouden. Maak ook kennis met onze vrijwilligers. Zij zetten zich in voor het museum. Zij zijn de drijvende kracht achter het weven, onderhouden, ontvangen, vertellen, bedenken, inrichten, en ondersteunen. . Het Weverijmuseum is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Voor meer informatie zie de pagina’s vacatures en vrijwilligersbeleid. Of stel je vraag telefonisch of via de mail