Ultramoderne Jacquardmachine nu te bewonderen

De ultramoderne, computergestuurde jacquardmachine is nu te bewonderen in het Weverijmuseum

Vakmanschap staat centraal in het Weverijmuseum in Geldrop, met traditionele machines die een eeuw later nog steeds draaien. De komst van een ultramoderne, computergestuurde jacquardmachine schept nieuwe mogelijkheden. De moderne machine is een verrijking voor het weefverhaal en daagt uit tot nieuwe productiemogelijkheden.

Een aanvulling op het museumverhaal

Dankzij de moderne machine komt de collectie en het museumverhaal nog meer tot leven. Het verbindt, vanuit een tijdsperspectief, de historische collectie met het heden en de toekomst. Maar ook vanuit het technische perspectief is het zeer uniek dat de bezoeker in het Weverijmuseum de diverse jacquardmachines uit de 19e eeuw kan vergelijken met een hypermoderne jacquardmachine uit 2023.

Nieuwe en uitdagende productiemogelijkheden

Het Weverijmuseum in Geldrop is een levendig museum en is 4 dagen per week ‘in bedrijf’. De hypermoderne, computergestuurde weefmachine draait naast enkele traditionele machines van meer dan een eeuw oud. Textielproducten, vooral theedoeken en tafellakens, maken langdurig deel uit van het assortiment en zijn te koop in de museumshop. De nieuwe machine biedt de mogelijkheid om met speciale kettingen te werken en te experimenteren met verschillende garens.

De aanwezige vakmensen, die vaak jaren in de textielindustrie hebben gewerkt, nemen de tijd om deze projecten – in samenwerking met ontwerpers – tot een mooi resultaat te brengen. Slow textile dus; unieke textielproducten, gemaakt met aandacht en liefde voor het vak. Het museum werkt hierin samen met het bedrijf EE Exclusives uit Heeze, designers en textielkunstenaars. Hiermee stimuleert het museum de samenwerking tussen het museum en het bedrijfsleven, textielonderzoek en (jong) talent.