Schotse ruit, voor even met Geldrop verweven

Expositie van 22 juli t/m 31 augustus 2022

 

Tartans en accessoires vertellen hun verhaal.

De Schotse ruit, de tartan, is hét icoon van Schotland en onlosmakelijk verbonden met de clans uit de ruige Schotse Hooglanden. Tartan is de naam voor zowel de Schotse ruit, als ook voor de wollen ruitstof. Deze is vooral bekend in de traditionele Schotse mannendracht, de kilt. De dicht geweven wollen stoffen, die sinds eeuwen goed bestand zijn tegen het woeste en vochtige Schotse klimaat groeiden uit tot het nationale symbool van Schotland. Elke tartan heeft zijn ergen naam, die vooral verbonden is met de clans, die elk hun eigen ruit dragen. Achter de ogenschijnlijk eenvoudige ruiten ligt een complex weefsel van kleurige vierkanten, rechthoeken en strepen. dat getuigt van een groot vakmanschap om een evenwichtige tartan te creëren.

De veelkleurige ruiten zijn tot ver buiten de Schotse grenzen geliefd. Ze worden met veel passie gedragen door o.a. het Britse koningshuis en vormen een inspiratiebron voor ontwerpers van mode en stoffen. Ook Vincent van Gogh raakte gefascineerd door de verrassende kleurstellingen in de Schotse ruit, die hij zelfs verwerkte in een van zijn schilderijen.

Aanleiding voor de expositie is een stalenboek in de bibliotheek van het Weverijmuseum dat 170 voorbeelden van Schotse clantartans bevat. Het diende als inspiratiebron voor de geruite stoffen van wollenstoffenweverij van den Heuvel, het huidige Weverijmuseum.

De  expositie besteedt aandacht aan de geschiedenis van de tartan en de grote variëteit in de ruiten, zoals die tot op de dag van vandaag gedragen worden, gaat in op de weeftechniek, toont diverse kilts die bij verschillende gelegenheden worden gedragen en ruitontwerpen door het Summa college uit Eindhoven.

Tijdens de tentoonstelling van 22 juli t/m 31 augustus gelden aangepaste openingstijden:

Woensdag 10.00 tot 17.00 uur
Donderdag: 10.00 tot 17.00 uur
Vrijdag: 10.00 tot 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur
Zondag: 10.00 tot 17.00 uur

Voor de tentoonstelling gelden de normale museum-entreeprijzen.

In de winkel

In de museumwinkel zijn verschillende producten gerelateerd aan de tentoonstelling verkrijgbaar.

  • Boekenlegger
  • Theedoeken (ook in onze speciale cadeauverpakking)
  • Schorten
  • Kussens
  • Sleutelhanger