Marianne en Anke

Marianne van Luttikhuizen

“Als klein meisje vond ik weefgetouwen al erg mooi en fascinerend, maar ik was 28 jaar toen ik voor het eerst een weefgetouw kocht en ook lessen ging volgen. De eerste 10 jaar werkte ik alleen op een weefgetouw met 4 schachten. Daarna stapte ik over op meer schachten en verschillende groottes van getouwen. Het boeiende van textiel vind ik dat er met veel materialen verbindingen gemaakt kunnen worden. Ik ben als weefster begonnen maar het vilt wist me te raken. Echter een leven zonder weven bestaat er voor mij niet, daarom vind ik het heerlijk om beide technieken te combineren. De kleuren en het lijnenspel in de natuur om mij heen is een blijvende inspiratiebron. Na het volgen van een 3D- weefcursus begon er een nieuwe uitdaging: weven met meerdere lagen. Sinds 2022 geef ik aan beginners cursussen voor het weven op een 4-schachtsgetouw voor Weefnetwerk.

Anke Maris

“Zolang ik mij kan herinneren ben ik met textiele werkvormen bezig. Als kind woonde ik in Amsterdam en  onze overbuurvrouw had een enorm weefgetouw staan. Hierdoor heb ik lang het idee gehad dat je voor weven veel ruimte in huis nodig had. Totdat ik op een kunstmarkt een handzaam formaat weefgetouw zag. Ik werd meteen “verliefd” en ben op les gegaan( in 2006). Sinds die tijd heb ik verschillende workshops en cursussen gevolgd bij Nederlandse en buitenlandse docenten. Architectuur is voor mij een grote inspiratiebron, weefsters van het Bauhaus fascineren mij  maar ik laat me ook inspireren door Japanse weefsters. Ik weef graag in meerdere lagen, het zogeheten ‘dubbelweven’. Deze techniek geeft je veel mogelijkheden, onder andere 3D objecten creëren en spelen met kleuren. Ik houd zowel van het weven van functionele dingen( sjaals), maar ook van kunstzinnige dingen.”