Van Theedoek naar Designobject

Terug naar overzicht

14 juli- 23 augustus Zomerexpositie Mariëtte Wolbert ‘Van Theedoek naar Designobject’

Weverijmuseum Geldrop presenteert deze zomer de expositie “30 jaar keukentextiel: Van theedoek naar designobject”, waarmee het museum het dertigjarig jubileum van textielkunstenaar Mariëtte Wolbert viert. De veelzijdige expositie is aangevuld met ontwerpen en werken van jongeren uit de regio. Ook de vaste tentoonstelling, met daarin de grootste collectie historische weefgetouwen van Nederland, is geopend voor bezoek. De wereld van textiel-ontwerpster Mariëtte Wolbert en de textielindustrie-historie worden dankzij deze expositie met elkaar verenigd.

Mariëtte Wolbert wordt wel de ‘koningin van het keukentextiel’ genoemd. Zo ontwierp ze voor Elias Jorzolino en Bunzlau Castle onder meer een jubileumset voor het 125-jarig bestaan van het bekende warenhuis De Bijenkorf en een bijzondere serie keukentextiel voor het Rijksmuseum Amsterdam. In 2014 lanceerde Wolbert haar eigen textiellabel Mariëtte Wolbert Textiles en inmiddels telt haar collectie negen sets die haar grote verscheidenheid als ontwerpster laten zien. 

Randprogrammering

Geïnspireerd door de collectie van Mariëtte Wolbert presenteren 265 leerlingen van 7 basisscholen in Geldrop-Mierlo, hun ontwerp van een hedendaagse theedoek. Leerlingen van het Summa College uit Eindhoven tonen modewerken die geïnspireerd zijn op Brabants Bont en theedoeken. Ook kan het publiek, midden in de vaste tentoonstelling van het museum, getuige zijn van de daadwerkelijke productie van een designtheedoek van Mariëtte Wolbert.  

Een regulier entreebewijs, of de Museumkaart, geeft toegang tot zowel de zomerexpositie als de vaste tentoonstelling van het Weverijmuseum. 

Mariëtte is zelf in het museum:

Donderdagmiddag 20 juli, donderdagmiddag 27 juli, zondagmiddag 6 augustus, donderdagmiddag 10 augustus, zaterdag 19 augustus geeft zij een lezing. Er is dan ook een textielmarkt op het plein vóór het museum en woensdagmiddag 23 augustus.