Open Monumenten Weekeinde

Terug naar overzicht

Gratis toegang tijdens de Open Monumentendagen in Weverijmuseum Geldrop

Op 9 en 10 september zet het Weverijmuseum de monumentale deuren open tijdens de Open Monumentendagen. Op beide dagen kun je het museum gratis bezoeken. Beleef naast het monumentale pand en de grootste collectie historische weefmachines ook speciale demonstraties waarin het weefambacht centraal staat. Het museum is tussen 13.00-17.00 uur geopend. 

Rijksmonument

Niet alleen het veelzijdige machinepark in het museum is de moeite waard om te bekijken, maar ook het bijzondere gebouw. Het wordt dikwijls als voorbeeld gebruikt in diverse publicaties over de Nederlandse Industriële Architectuur.

Het Weverijmuseum is gevestigd in de voormalige wollenstoffenfabriek (NV Wollenstoffenfabriek v/h A. van den Heuvel & Zoon). De drie behouden gebouwen vormen gezamenlijk een rijksmonumentencomplex, waarvan het oudste gedeelte uit 1844 stamt. Het fabrieksdeel op Molenstraat 19 is gebouwd in 1863 en is over de Kleine Dommel heen gebouwd. Op deze plaats was sinds de Middeleeuwen de Geldropse Watermolen gevestigd die omstreeks 1800 als volmolen in gebruik was. In 1864 werd een nieuw waterrad gebouwd om de spinnerij aan te drijven. Dit waterrad is nu nog steeds te bezoeken. Het deel van de Wollenstoffenfabriek “Van den Heuvel en Zoon” waar sinds 2000 het museum is gehuisvest, was de oude spinnerij die in 1964 werd gesloten.

Weverijmuseum

Speciale demonstraties

Tijdens de Open Monumentendagen is het museum levendiger dan ooit. Laat je rondleiden door een rondleider of bezoek de verschillende demonstraties. Zo wordt er geweven op een ruim 100-jaar oud handweefgetouw en een 8-schachts tafelweefgetouw. Ook wordt er getoond hoe je een ‘boom’ opzet, waarmee het aanknopen van een ketting wordt bedoeld. Schoenveters worden gevlochten en, uniek in Europa, in het museum worden ook nog smeerkussens geweven die gebruikt worden om de assen van oude locomotieven te smeren.

Tot slot vindt er ook nog een première plaats. Op beide dagen wordt in de filmzaal de animatie over het ‘Kinderwetje van Houten’ van kunstenaar Xavier van Delft vertoond. Het ‘Kinderwetje’ was een Nederlandse wet uit 1874, die kinderarbeid door kinderen jonger dan twaalf jaar verbood. Uiteindelijk heeft de wet veel invloed gehad op de arbeidsomstandigheden van de (jonge) werknemers in de textielindustrie. De kunstenaar laat via zijn spannende animatie, waaraan ook de leerlingen van de Berkenschutse (Voortgezet Speciaal Onderwijs Heeze) hebben meegewerkt, zien hoe een mol bijgedragen heeft aan de goedkeuring van de wet.

Praktische informatie

Het Weverijmuseum is geopend tussen 13.00-17.00 uur. Het museum ligt in het centrum van Geldrop, Molenstraat 21, en is gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. In de omgeving zijn voldoende (gratis en betaalde) parkeergelegenheden.