Weven als kunstvorm vitrine expositie in het weverijmuseum

Vitrine-expositie: Weven als Kunstvorm

Van 1 mei tot eind augustus zijn wordt de vitrine-expositie ‘Weven als kunstvorm’ gepresenteerd door de kunstenaars Tonny van den Berg en Paulien van Asperen. Deze twee wevers zijn net als hun voorgangers (in de vitrines) lid van Weefcollectief Metamorfose

Tonny van de Berg
Tonny’s interesse in weven is begonnen rond de jaren ‘60. Ze woonde in Delft, waar Wil Pennings op het Oude Delft een mooi weefatelier runde.
Regelmatig liep ze bij haar langs om te kijken wat voor prachtige lappen zij weer op het weefgetouw had staan. De weefsels waren meestal van wol met een mooi kleurverloop. Een lust voor het oog.

Rond 1978 heeft Tonny zelf een weefgetouw aangeschaft met het idee om ook van die mooie lappen te weven, maar daar waren wel enige cursussen voor nodig. Eerst bij Marian Stubenitsky in Wageningen en daarna bij Marijke Dekkers in Gouda.

Met weven heeft Tonny een knipperlicht verhouding. Jaren kan het weefgetouw leeg staan om vervolgens weer de draad op te pakken [letterlijk en figuurlijk]

Paulien van Asperen

Geïnspireerd door de weefkunsten van haar schoonmoeder en aangemoedigd door haar weeferfenis, schreef Paulien zich 20 jaar geleden in voor een weefcursus om de techniek onder de knie te krijgen. Na de eerste les was zij helemaal verkocht en sindsdien gaat er bijna geen dag voorbij dat Paulien niet weeft of een weefsel ontwerpt. Nog jaarlijks volgt zij cursussen, doet mee aan museummasterclasses en wedstrijden en exposeert regelmatig. “Wat me erg boeit zijn repeterende abstracte elementen die beweging en diepte suggereren en soms zelfs optisch misleidend zijn. Deze effecten probeer ik door een combinatie van weeftechniek en kleurgebruik te realiseren”. 

Weven als kunstvorm 

Naast hun individuele werk zijn Tonny en Paulien actief binnen het weefcollectief Metamorfose. Dit collectief bestaat uit acht enthousiaste wevers die elkaar enthousiasmeren en uitdagen om het ambacht naar een hoger niveau te tillen. Ze maken zowel individueel werk vanuit een gezamenlijk gekozen thema als groepswerken.

Zo liet Tonny zich voor het werk in deze expositie inspireren door de thema’s “Zwart- wit” en “Beweging”.

Paulien heeft het thema “Koraal” verder uitgediept, waarbij de serie koralen in de hal letterlijk samengaan met het thema “Klimaat”. Wist je dat koralen rare eetgewoontes hebben en plastic lekker vinden? Ze zeggen wel eens “Je bent wat je eet” en dat is wat deze koralen overkomt door plastic te eten en uiteindelijk op te gaan in de zee.

De expositie is te bewonderen in de vitrines van het Weverijmuseum van 1 mei tot eind augustus.

Een overzicht van alle eerdere vitrine exposities die in het museum te zien zijn geweest vind je hier.