Uitdagingen genoeg voor Weverijmuseum

GELDROP – “Er liggen uitdagingen genoeg en we komen handjes tekort.” Directielid Bert Vermeer vat de situatie van het Geldropse Weverijmuseum krachtig samen. Het museum wil verder professionaliseren een meer bezoekers verwelkomen. De vrijwilligers moeten dat allemaal mogelijk maken. Dus zoekt het Weverijmuseum nieuwe vrijwilligers.

Geldrop-Mierlo profileert zich met de slogan ‘Verweeft & Vermaakt’ en verwijst daarmee nadrukkelijk naar het textielverleden. Belangrijk daarin is onder meer de textielroute, het Katoenpad en het Weverijmuseum.
Het Weverijmuseum in Geldrop bestaat meer dan dertig jaar. Bert Vermeer kwam er zo’n 2,5 jaar geleden binnen. “Mijn broer Piet was hier vrijwilliger. Ze hadden een collectie boeken die letterlijk onder het stof zat. Ik schrok me in eerste instantie rot, maar uiteindelijk is het gelukt de collectie van 1500 boeken te ordenen”, vertelt de oud-bibliotheekdirecteur. Vermeer is met pensioen en was in het verleden onder meer directeur van de bibliotheek in Geldrop. De collectie boeken staat keurig geordend in het vernieuwde Weverijmuseum en Bert Vermeer is er nog altijd vrijwilliger. Als directielid werkt hij aan de toekomst van het museum. Het is gegaan zoals het vaak gaat: je begint als vrijwilliger ergens en al snel vragen ze je voor meer. “Mij werd gezegd: zoveel werk is het niet, maar het blijkt nog een hele uitdaging.”

Keuzes maken
In de beginjaren was het Weverijmuseum vooral een verzameling weefgetouwen en machines uit de tijden van de bloeiende textielindustrie. Kenmerkend is altijd geweest dat de machines nog werken en aan de gang blijven door vrijwilligers die in het verleden werkten in de textielindustrie. Een paar jaar geleden is het Weverijmuseum flink verbouwd en gemoderniseerd. Sommige oude weefmachines gingen weg, iets waar niet alle vrijwilligers het mee eens waren. “We hebben keuzes gemaakt want we moesten ruimte maken. Dat zorgde bij een deel van de mensen voor onrust en boze gezichten.”
De verbouwing is achter de rug. Het museum zat, voor corona, duidelijk in de lift. De bedoeling is om het aantal bezoekers te laten groeien van 4500 nu naar 10duizend per jaar. En dat vergt volgens Vermeer een wat andere aanpak dan in het verleden. “Een doorgroei van hobby naar een meer professionele organisatie. De hobby, de liefhebberij en het vrijwilligerswerk moeten zeker blijven, maar er mag een wat meer georganiseerd sausje overheen”, legt hij uit.

Vrijwilligers
Het Weverijmuseum is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Mensen die kunnen helpen met het onderhoud van de weefgetouwen, met communicatie en promotie, bij het organiseren van activiteiten, het bezoeken van scholen, gastvrouwen en het rondleiden in het museum. Zoals bij veel organisaties die draaien op vrijwilligers is het ook voor het Geldropse museum moeilijk om mensen te vinden.
Er zijn de nodige uitdagingen. Wat bijvoorbeeld te doen met de machines, soms een eeuw oud? Die machines worden draaiend gehouden door een steeds kleinere groep vrijwilligers op leeftijd. Veelal mannen die hun werkzame leven met de machines werkten en nu als hobby graag laten zien hoe het vroeger ging. Die vakkennis verdwijnt langzaam. Vermeer: “om die machines van vroeger te bedienen is vakkennis en deskundigheid nodig. Die kennis is moeilijk over te brengen. Hoe hou je dat verhaal over de textielindustrie overeind?” Daarbij komt dat er nog producten gemaakt worden in het Weverijmuseum. Theedoeken en ander textiel en smeerkussens voor stoomlocomotieven. Die smeerkussens worden alleen in Geldrop gemaakt en vinden hun weg door heel Europa. Om ook in de toekomst te kunnen laten zien hoe machinaal weven werkt en de productie gaande te houden wil het museum ook wat ‘modernere’ machines plaatsen. Machines die nu nog gebruikt worden, die eenvoudiger te bedienen zijn en waar ze voor onderhoud en reparatie bedrijven kunnen inhuren.

Wind mee
Vermeer ziet de toekomst positief.  “De gemeente Geldrop-Mierlo doet steeds meer aan stadspromotie. Onder het thema ‘Verweeft & Vermaakt’ zet de gemeente vol in op het laten zien van ons textielverleden; en het Weverijmuseum speelt daarin natuurlijk een belangrijke rol. Wat dat betreft hebben we de wind mee.” In het vernieuwde Weverijmuseum is een interactieve wand en voor de kinderen is er een speurtocht gemaakt door het museum.
Geldrop-Mierlo heeft een textielroute, het Katoenpad en het Weverijmuseum. “Textiel voor de gemeente heel belangrijk, het is het dna. We hebben zeker bestaansrecht.” Het Weverijmuseum wil meer bezoekers en zich nog meer profileren. “We schrijven busondernemingen aan, promoten ons museum bij het basis- en middelbaar onderwijs. We doen er veel aan.”