Pareltjes van Japanse textielkunst

GELDROP – Tientallen kimono’s zijn deze maand te zien in het Weverijmuseum Geldrop. Luxueuze zijden weefsels met een verhaal. “Het zijn pareltjes van Japanse textielkunst”, vertelt gastcurator Linda Hanssen.

‘Japan, voor even met Geldrop verweven’, is de titel van de kimono expositie in het Weverijmuseum en ruimtes van De Wiele Creatief. Een bijzondere expositie met een selectie uit de omvangrijke kimonocollectie Van Hoegee-Van der Linden. Het gaat om zijden kimono’s uit de periode 1870 tot 1990. Gastcurator Linda Hanssen stelde de expositie samen. “Het gaat om een zeer omvangrijke collectie, het was een hele klus om een selectie te maken.” Japans textiel is het specialisme van Hanssen, die vol enthousiasme een rondleiding geeft. We zien prachtige kimono’s. Voor vrouwen, voor mannen en voor kinderen. Hanssen vertelt over de eeuwenoude historie van de kimono. Dat de zijden kimono’s er vooral zijn voor de officiële gelegenheden. Van de viering van het volwassen worden tot huwelijk en van tempelbezoek tot begrafenis. “Welk type kimono wanneer te dragen, dat weet een Japanse vrouw”, vertelt Linda Hanssen. Er zijn kimono’s voor alle gelegenheden. “De combinaties luisteren heel nauw”, vertelt Hanssen. Ze laat zien dat er ook obi’s, ceinturen, hangen op de tentoonstelling. “Een kostbaar sieraad dat de kimono de finishing touch geeft en de smaak van de draagster laat zien.”

Kraanvogels en pioenrozen
Ze wijst op allerlei details. De familiewapens die op sommige kimono’s te zien zijn. Dat kleur en grootte van de motieven de leeftijd van de draagster bepalen. Dat kimono’s met de langste mouwen gedragen worden door de jongste vrouwen. De motieven zeggen veel. We zien veel kraanvogels en pioenrozen en andere figuren die staan voor geluk en voorspoed. “Van kraanvogels wordt gezegd dat ze meer dan duizend jaar leven. Er zitten ontzettend veel codes in de kimono’s.”
Er zit ook heel veel uren arbeid in de kimono’s. Er hangen hele prijzige exemplaren tussen, sommige kimono’s voor volwassenen kregen een tweede leven als kinderkimono. “Dit geeft ook aan hoezeer ze in Japan het textielambacht waarderen”, stelt de gastconservator.
Er zijn bijzondere kimono’s voor mannen te zien en lieftallige kimono’s voor kinderen. De kinderkimono’s zijn veelal overladen met kraanvogels, pruimenbloesems en pijnbomen die een lang en gelukkig leven symboliseren. Manne dragen hun kimono met bijpassende overjas. De versiering van de herenkleding zit verborgen in de voering van de overjas. Er is veel te zien op ‘Japan, voor even met Geldrop verweven.’ Tientallen prachtige kimono’s die een verhaal vertellen. “Mensen die de expositie bezoeken gaan van alles ontdekken.”