Meer informatie over het vernieuwde museum

Op 16 juni 1983 vond de opening plaats van het Weverijmuseum. De oprichting werd gerealiseerd door Dr. F.B.A.M. Verhagen in een leegstaand pand in de H. Geestraat. Voorheen was daar de kousenfabriek (NEKO) gevestigd. De vrijwilligers van toen hebben met groot enthousiasme de basis gelegd voor het huidige museum.

In 2000 vond de verhuizing plaats naar de huidige locatie aan de Molenstraat in een prachtig gerestaureerd fabriekspand van de Firma van den Heuvel en Zoon. Het is niet voor niks een Rijksmonument. De verhuizing stond onder leiding van de heer Jaap Boer (oud directeur) die samen met Architect H. J. Henke deze enorme operatie hebben doen slagen. Het museum wordt nog steeds gerund door vrijwilligers. Deze hebben inmiddels een enorme schat aan kennis opgebouwd over hoe het allemaal in het verleden in de diverse textielfabrieken ooit is geweest. Met name de vaklui die zelf altijd in de textielindustrie hebben gewerkt zijn nog steeds de ziel van het museum en brengen nog dagelijks de verschillende disciplines van het textielvak in de praktijk en kunnen daar ook zeer boeiend over vertellen.

De nadruk in het Weverijmuseum ligt op het weven. Uniek is dat er door onze medewerkers nog steeds geproduceerd wordt op weefgetouwen van zo'n 20 tot meer dan 100 jaar oud. Na een recente verbouwing is het museum gedeeltelijk omgebouwd tot een interactief museum. Een zelfstandige rondgang met ondersteuning van diverse informatie-displays (met beeld en geluid) geven u een registratie over hoe het vroeger was. In de weefzaal zijn regelmatig medewerkers aanwezig die producten maken welke in de museumwinkel te koop zijn.

Wanneer u vragen heeft staan deze medewerkers u graag te woord.
 

Wilt u een rondleiding door het museum, klik dan hier >

Weverijmuseum Geldrop maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x