• 01_weefgetouw_img_1205_300.jpg
 • 02_carre34a.jpg
 • 03_weefgetouw_img_1208_300.jpg
 • 04_blokrooda.jpg
 • 05_weefgetouw_img_1213_300.jpg
 • 06_carre44.jpg
 • 07_weefgetouw_img_1226_300.jpg
 • 08_blauwstreep_300_q10.jpg
 • 09_weefgetouw_img_1230_300.jpg
 • 10_carre24.jpg
 • 11_weefgetouw_img_1239_300.jpg
 • 12_klimopgroot2a_300_w.jpg

15 april 2008 - 1 oktober 2012

In de vitrines van het WeverijMuseum 

Tot begin september exposeert Ank Hazelhoff in de buitenvitrines van Het Weveverijmuseum.
Twaalf jaar geleden exposeerde ze ook bij ons: welkom terug!Ank Hazelhoff

Ank Hazelhoff werd geboren in Hilversum (1942). Na haar opleiding als kleuterleidster/hoofdleidster volgde zij de weefopleiding miniatuurweven,
de Open weefopleiding en was zij van 1996 tot 2005 lid van de Textielgroep Cocon.

Tijdens deze opleidingen leerde zij veel over vormgeving en ruimtelijk weven en de technieken die daarbij kunnen worden toegepast.
Daarna begon het experimenteren met de diverse materialen. Weven met koperdraad, plastic, papier e.d. samen met de geëigende materialen (zoals katoen, wol, zijde).
Gebruikmakend van weefpatronen en kleuren vormt zij weefsels tot een twee- of driedimensionaal object, dat men niet direct met weven associeert.

Vanaf 2000 exposeerde zij in het Geldrop Weverijmuseum en op uitnodiging van de Nieuw-Zeelandse Weeffederatie in Taupo, Blenheim, Dunedin en Auckland
(met een aantal diapresentaties op verschillende locaties). Verder exposeerde zij in het kader van de Olderberkoop Openstal kunstroute
, Breda Textielfestifal, Neerijnen Waard art kunstroute en in Leiden in museum Het Wevershuisje.

Nu dan weer tot begin september in onze buitenvitrines!

 

“Weven is voor mij een manier om vormen te maken.

Vorm in het weefsel d.m.v. kleur en/of verschillende patronen of met het weefsel zelf.

Met onconventionele materialen, zoals koperdraad, lood, plastic of videoband kan ik van het gebruikelijke platte vlak van weefsels
komen tot 2 of 3 dimensionale weefsels.

De uitdaging om te zien hoe ver je met dit materiaal kunt gaan is zeer boeiend.

Het materiaal [d.m.v. verschillende technieken] als expressiemiddel gebruiken met het weefsel als essentieel element in het object.

Zo zijn er steeds weer nieuwe mogelijkheden om met bijzondere materialen en verschillende technieken mooie objecten te laten ontstaan.”

Ank Hazelhoff


image001 edimage002 edimage008 ed


image005 edimage007 edimage009 ed 
 Textile Art

 
Weven is voor mij een manier om vormen te maken.

Vorm in het weefsel d.m.v. kleur en/of verschillende patronen of met het weefsel zelf.

Met onconventionele materialen, zoals koperdraad, lood, plastic of videoband kan ik van het gebruikelijke platte vlak van weefsels komen tot 2 of 3 dimensionale weefsels.

De uitdaging om te zien hoe ver je met dit materiaal kunt gaan is zeer boeiend.

Het materiaal [ d.m.v. verschillende technieken] als expressiemiddel gebruiken met het weefsel als essentieel element in het object.

Zo zijn er steeds weer  nieuwe mogelijkheden om met bijzondere materialen en verschillende technieken mooie objecten te laten ontstaan.image003 edimage004 edimage006 ed
 Ank Hazelhoff
     E-mail:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. "> Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. " data-mce-href="mailto: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. "> Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

       Tel:  0418 651267

Meise Mert

Meise mert 2012 DSC04246-175

Op zondag 3 juni 2012 werd in Geldrop de “Meise Mert” gehouden.
Het Weverijmuseum was tijdens dit evenement van 11.00 tot 17.00 uur geopend.
Tevens was het Weverijmuseum met een marktkraam met diverse Weverijmuseum producten vertegenwoordigd.

Kunstzinnige Textielmarkt

DSC04219-175

Op zaterdag 2 juni 2012 werd van 10.30 tot 17.00 uur een Kunstzinnige Textielmarkt gehouden op het terrein “De Bleek” (met de fabrieksschoorsteen) bij het Weverijmuseum Geldrop.
Naast ongeveer 40 kramen met textielgerelateerde artikelen werd er uitleg gegeven over het programma Pro-Weave.

Tevens kwam het vilten, spinnen, bandweven, straatbreien en leparello's (straatbreien) aan bod
Tussen 13.00 en 14.00 uur gaf de afdeling Mode Maatkleding van het ROC. Eindhoven een presentatie.


" VILT-verband " in het Weverijmuseum in Geldrop van 2 april t/m 3 juli

Expositie van werk van cursisten kunstencentrum CAN en docent Lilian van Rossum.

De cursus loopt dit jaar voor de zevende keer.  Het nat vervilten van wol , een van de oudste textieltechnieken, vormt het uitgangspunt om eigen ideeen vorm te geven. Vilten is heel veelzijdig. Je kunt er 2 en 3 dimensionaal mee werken, transparant, maar ook heel massief en sculpturaal. 

Omdat de cursisten inmiddels zoveel geleerd hebben mogen hun werkstukken werkelijk gezien worden en de tijd is dan nu ook rijp voor deze bijzondere gezamelijke expositie. Gonny v.d. Ven, Pia Naus, Anneke Betting, Joppy Gilin, An Dammers, Henny Francois, Angela Smits, Marja Pols, Alma Young en Nettie Ploeg hebben gewerkt aan opdrachten zoals portretten van vilt, aardelementen, geschakelde ruimtelijke elementen, viltreliefs, verweven vilt en accessoires met als thema "Het ritme van het Leven."
Ook een aantal werken van hun docent Lilian van Rossum zijn te zien in deze tentoonstelling.  Haar werk hangt o.a. in de kunstuitleen van de Boxelse Kunstenaarsvereniging Kunstlicht 99. Momenteel neent ze met een autonoom viltwerk deel aan de internationale rondreizende viltexpositie "The climate is changing".

Scholen in Nuenen en omgeving kunnen daarnaast ook een kunsteducatiedocent van het CAN op hun school uitnodigen om een viltles in de klas te verzorgen. Voor informatie zie ook
www.stichtingcan.nl . voor afspraken kunt u contact opnemen met Marie-Jose van de Sandt coordinator CAN
telefoon : 06 13144507

De tentoonstelling en het bijhorende educatief project zijn mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Kunstbalie Tilburg, Het Weverijmuseum geldrop en het CAN Nuenen.5 juni 2011
Draaiorgels in het weverijmuseum.30 oktober t/m 14 november 2010
Tentoonstelling ons Industrieel Erfgoed

De Heemkundekring "De Heerlijheid Heeze-Leende- Zesgehuchten" organiseerde een tentoonstelling "Ons Industrieel Erfgoed" in het Weverijmuseum Geldrop.
De tentoonstelling omvatte historische documenten,foto's en voorwerpen uit de regioen werd door bijne 1100 bezoekers bezocht.


5 juni 2010
Kunstzinnige Textielmarkt

Naast 30 deelnemers die met textielgerelateerde artikelen op de binnenplaats "de Bleek" hun kramen bemanden, werden er ook diverse andere activiteiten georganiseerd, waaronder: demonstraties spinnen,bandweven,kumohimo en kantklossen.
Tevens werden er lezingen gehouden door:

Jeroen Vinken met als theme "bones & beans" in geweven draadjes.
Frans van Rood met als thema "Vlisco een Hollandse fabrikant van bedrukte textiel voor Afrika"


24 en 25 oktober 2009
Modelspoorclub Oost Brabant

De tentoongestelde en operationeel werkende modelspoorbanen hadden betrekking op Nederlandse thema's.
een module baan met een lengte van 8,40 mtr. in de schaalgroote H0 (1 op 87) gaf de situatie weer rond het station in Deurne anno 1960. Ook een trambaan,zoals die vroeger tussen de dorpen in de Peel reden en een model van het oude Blaakstation (hoogspoor) in Rotterdam waren te bezichtigen.
Ook werden modelbouwdemonstraties gegeven. 

11 november 2008
Winnares ontwerpwedstrijd

Tijdens  het 25 jarig jubileum is een ontwerpwedstrijd georganiseerd welke werd gewonnen door, Hanneke Steenis (leerling van de "Dommeldal" groep 7)
Zij mocht op dinsdag 11 november en tafelkleed in ontvangst nemen waarin haar eigen was verwerkt.  

14 juni 2008. Kunstzinnige textielmarkt groot succes!

bezoek_museum_250.jpgHet museum zal zelden zoveel bezoek hebben gehad als gistermiddag tijdens de kunstzinnige textielmarkt. Ook in de Wiele en het SCC Hofdael, waar textiel in allerlei kunstzinnige vormen en kleuren te bewonderen was, was het een drukte van belang. Helaas had de markt zelf te lijden onder het slechte weer, maar dat deed niets af aan de fraai ingerichte en kleurrijke marktkramen, gegroepeerd rondom de schoorsteen op De Bleek.

textielmarkt_250.jpgIn het museum was het Chinees brokaathandweefgetouw weer de grote trekpleister, maar ook in het museum zelf stonden diverse weefgetouwen te kletteren en werd een uitgebreid beroep gedaan op de rondleiders om uitleg te geven. De winkel draaide op volle toeren en de gastvrouwen konden de weefsels en garens nauwelijks aangesleept krijgen.

Kortom, een festijn dat mooie herinneringen zal achterlaten aan het 25-jarig jubileum.

theedoeken_250.jpg

11 juni 2008. Magie van oude weefmachines.

Dit is de weergave van een gesprek van het Eindhovens Dagblad met een vrijwilliger van het eerste uur die vertelt over het museum. U vindt het
hier.


9 juni 2008. Leeuw lokt prubliek naar weefgetouw.

Onder deze kop nam het Eindhovens Dagblad een artikel op over de tocht van de Chinese leeuw door het centrum van Geldrop. In dit artikel veel leuke achtergrondinformatie. U kunt het
hier lezen.


7 juni 2008. Feestelijke opening 25-jarig jubileum!

opening_leeuw_v200.jpg
Onder een overweldigende belangstelling vond vandaag de opening plaats van de feestelijkheden in het kader van het 25-jarig jubileum. 

Voorafgaand aan de opening trok een fraai uitgedoste Chinese leeuw met ritmische begeleiding door het centrum van Geldrop en aangekomen bij het eindpunt De Bleek vertoonde hij ook daar zijn acrobatische kunsten. Zie
hier voor een leuk youtube-filmpje. 

In het museum memoreerde bestuursvoorzitter, de heer Hordijk, nog eens hoe het museum er in was geslaagd het Chinees brokaatweefgetouw, waarmee zulke schitterende weefsels gemaakt kunnen worden, naar Geldrop te halen. Het echtpaar Diepenbroek speelde hierbij een belangrijke rol. opening_uitleg_getouw_v200.jpgBurgemeester, mevrouw Donders-de Leest, benadrukte nog eens hoe trots de gemeente Geldrop-Mierlo is op het weverijmuseum. Zij bedankte ook de Chinese organisatoren en wevers. Hierna verrichte zij de officiële opening door het weefgetouw open te stellen voor een demonstratie.

Deze demonstratie werd gegeven door een wever en een zogenaamd "trekmeisje" dat boven in het getouw was geklommen om de kammen te bedienen. De heer Diepenbroek gaf een heldere uitleg over het gehele weefproces en de achtergronden van de geweven stoffen. In de tentoonstellingsruimte worden ook producten getoond en verkocht die met dit type getouw geweven zijn.

Een zeer geslaagde opening, die naar wij hopen andere mensen zal inspireren ook een kijkje te komen nemen. U heeft tot en met 21 juni de kans. Zie ook het
programma.


Klik op onderstaande foto voor een diavoorstelling van de opening (klik op de onderbroken pijl rechts bovenin).

 
opening_brokaatweefgetouw_500.jpg


7 juni 2008. De toekomst van het museum.

Een 25-jarig jubileum is een goede gelegenheid om ook eens stil te staan bij de toekomst. Dat gebeurt in een artikel in het Eindhovens Dagblad dat u
hier kunt lezen.


5 juni 2008. Media-aandacht.

Nu de start van de feestelijkheden nadert trekt het 25-jarig jubileum natuurlijk ook de nodige aandacht van de media. Omroep Brabant werd hieronder al genoemd. Ook verschenen er artikelen in het lokale huis-aan-huis blad Middenstandsbelangen en het Eindhovens Dagblad. U vindt ze hier en hier.


21 mei 2008. Chinese Drakenoptocht
.

Direct voorafgaand aan de feestelijke opening van het 25-jarig jubileum op 7 juni zal een spectaculaire Chinese Drakenoptocht door het centrum van Geldrop trekken. Zie het Programma en hier voor nadere bijzonderheden.15 mei 2008. Radiouitzendingen op Omroep Brabant
.

In de komende tijd zal ook de radio van Omroep Brabant aandacht besteden aan het Weverijmuseum in het kader van het 25-jarig jubileum. Voor een overzicht zie het menuonderwerp 25-jarig jubileum, knop Omroep Brabant.


26 april 2008. Aanwinsten weefgetouwen.

Het was een flinke inspanning, maar het is gelukt om een zogenaamd trijpgetouw operationeel te krijgen. Dit getouw heeft een bijzondere weeftechniek waarbij de pool van een twee-laags geweven product wordt doorgesneden. De aldus geproduceerde trijpstof wordt ondermeer gebruikt als meubelstoffering.

Ook is een computergestuurd bandweefgetouw in gebruik genomen. Hierop kunnen bandjes met bijvoorbeeld namen op verzoek geweven worden.

Beide getouwen zijn mooie aanwinsten voor het museum.


15 april 2008

 • Nieuwe website.
  Het 25-jarig jubileum (zie hieronder) is aangegrepen om ook de website te onderwerpen aan een opknapbeurt. Wat heet, hij is helemaal vernieuwd! We hopen dat u zich op de nieuwe site thuis zult voelen.

krans25jaar_100.gif

 • 25 jarig jubileum.
  In juni 2008 bereikt het museum een mijlpaal in zijn bestaan: het wordt 25 jaar! Uiteraard zal dit gevierd worden. Om u op de hoogte te brengen van de activiteiten die in het kader van dit feest georganiseerd zullen worden, is in de menubalk een aparte knop gemaakt. Wij nodigen u van harte uit aan dit feestprogramma deel te nemen.

   

res_museum.jpg